Wykonanie
W dzisiejszej odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla Was coś bardzo wakacyjnego. Z sentymentem powracam myślami do wczasów w Bułgarii (relacja tutaj), dlatego dziś danie inspirowane kuchnią właśnie tego
kraju. Tarator, czyli chłodnik
ogórkowy jest tradycyjnym, bułgarskim daniem. Przygotowuje się go zwykle latem, podczas gorących dni, ponieważ doskonale orzeźwia oraz gasi pragnienie. Będąc w Bułgarii nie spotkacie osoby, która powie Wam, że nie lubi jeść tej potrawy. W szczycie sezonu, tarator można znaleźć w każdej bułgarskiej restauracji. Natomiast w różnych częściach
kraju spotkać się można z rozmaitymi wariantami przepisu na tarator. Najpopularniejszy z nich nakazuje przygotowanie tego chłodnika na bazie
jogurtu,
ogórka oraz
orzechów włoskich.
Składniki:(na dwie małe porcje)150 g gęstego
jogurtu np. greckiego lub bałkańskiego1 duży
ogórek1 pęczek
koperku2-3 ząbki
czosnku25 g
orzechów włoskichszklanka
wody przegotowanej*5 ml
oliwy z oliweksól,
pieprz* Ilość
wody podaję orientacyjnie, należy jej dodać wedle uznania.Przygotowanie:
Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (możemy go także zetrzeć na tarce) i przekładamy do miski. Dorzucamy drobno posiekany
koperek oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek.Następnie dodajemy
jogurt oraz
oliwę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dolewamy
wodę, do momentu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Chłodnik nie powinien być zbyt gęsty. Zamiast większej ilości
wody, można dodać także kostki
lodu. Gdy się rozpuszczą, chłodnik będzie rzadszy.Gotową zupę podajemy w małych miseczkach, posypaną posiekanymi
orzechami włoskimi oraz udekorowaną
koperkiem, bądź kilkoma kroplami
oliwy.Smacznego!