Wykonanie
Ulubione śniadanko mojej żony, codzienne, nie wielkanocne, ale ponieważ jest to danie bardzo efektowne, uważam, że może zagościć przy uroczystych okazjach i na pewno wzbudzi zachwyt swoją delikatnością jak i urodą.1
jajko1 plaster
szynki gotowanej lub konserwowej1 łyżka
masła1 łyżka
pietruszki lub
szczypiorkusól,
pieprzSzynkę i
natkę pokroić. Oddzielić
białko od
żółtka.
Białko ubić z
solą i
pieprzem, dodać
szynkę z
pietruszką, wymieszać.Roztopić
masło na patelni (najlepiej o grubym dnie) i wyłożyć 3/4 ubitego
białka z
szynką i
pietruszką.W środku "chmurki" zrobić wgłębienie i zsunąć z talerzyka delikatnie całe
żółtko, przykryć resztą piany i smażyć na małym ogniu 1min.Teraz patelnię z "chmurką" wstawiamy do piekarnika pod grill do momentu, aż piana lekko się zarumieni – około 2-3 minuty.Otrzymamy bardzo delikatne danie z płynnym
żółtkiem w środku. Do tego tościk i pychota całkowita.Inny sposób: chmurkę z
żółtkiem ostrożnie przewrócić na drugą stronę, zgasić ogień i zostawić na 1 min-
żółtko będzie płynne, jeżeli pozostawimy dłużej, zetnie się bardziej. W tej wersji "chmurka" będzie raczej burzowa, przypieczona z obu stron, ale smak nadal doskonały.Zachęcam do spróbowania, dzieciom się spodoba na pewno.Takie
jajka można podać na wielkanocne śniadanie. Robimy na dużej patelni od razu 4-5 szt. i zapiekamy wszystkie razem. Jeżeli nie mamy patelni z rączką przystosowaną do wkładania do piekarnika, przekładamy delikatnie na blachę i na niej zapiekamy.