Wykonanie
Nie chodzi mi o import
ananasów, ale o przepis. Ktokolwiek jadł w chińskiej restauracji (nie koniecznie w Chinach)
owoce w chrupiącym cieście, przyzna, że jest to zupełnie wyjątkowy deser. Szybki, łatwy wyborny. Na nostalgiczny nastrój niezawodne są
ananasy w cieście z
polewą czekoladową .Lżejsze, są polane
sosem malinowym czy klonowym ,ale interesujące bogactwo aromatu i smaku pojawia się przy polaniu
adwokatem.
Ananas świeży lub z puszki.Ciasto:1 szkl.
mąki pszennej½ łyżeczki
proszku do pieczenialaska wanilii lub
cukier waniliowy½ szkl.
mleka½ szkl.
wody mineralnej2
jajkasólolej do smażenia
W misce dobrze zmiksować
mąkę z proszkiem,
żółtka,
wanilię(ziarenka),
mleko i
wodę tak, by powstało gęste naleśnikowe ciasto. Gęstość regulujemy dodatkiem
mleka lub
mąki. Odstawić na 30min.Biała ubić ze szczyptą
soli i delikatnie wmieszać do ciasta.Rozgrzać
olej do temp.około180stop.,zanurzać plastry
ananasa (za pomocą widelca lub szczypiec) w cieście i smażyć do lekkiego zrumienienia z obu stron. Podawać ciepłe polane sosem adekwatnym do aktualnego nastroju. Rozkosz smakowa gwarantowana.