Wykonanie
Tak mało potrzebne jest do szczęścia na talerzu, kilka łyżek
mąki i
mleka,
jajko, łyżka do zamieszania i gofrownica, niekoniecznie o wielkiej mocy :)A to szczęście po prostu widać na małych i dużych buziach...
Składniki ( 12-14 sztuk):2,5 szklanki
mąki pszennej, polecam sklep e-
maka.pl2
jajka1 szklanka
mleka1 szklanka gazowanej
wody mineralnej1/3 szklanki
oleju + 2-3 łyżki do smarowania gofrownicy1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
soliPrzygotowanie:Miksuję na gładką masę
żółtka z
cukrem waniliowym,
mąką,
mlekiem,
olejem i
wodą mineralną, w oddzielnej misce ubijam
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Przekładam pianę do masy, delikatnie mieszam. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Piekę w gofrownicy gofry wg podanego czasu pieczenia, odkładam je na kratkę do ostygnięcia. Podaję z
bitą śmietaną, drobno posiekaną
czekoladą i
owocami.