ßßß
Składniki:½ kg piersi1 cebula,1 łyżeczka soliPokrojone w grubsze plastry mięso, zalać wodą ,osolić ,dodać cebulę i gotować 30min. Mięso wyjąć, wywar przecedzić i odstawić.Sos czekoladowy:W wersji oryginalnej do tego sosu wykorzystujemy tzw. „ świętą trójcę chilli ‘’, czyli trzy gatunki papryki : mulato, ancho i pasilla. Papryki te dostępne są w sklepach internetowych. Ja wykorzystałem świeże papryki dostępne w naszych sklepach oraz papryczkę chilli i suszone śliwki.2 papryki czerwone1 papryka zielona1 mała papryczka chilli bez nasion3 suszone śliwki0,5 szklanki oleju1cebula2ząbki czosnku¼ szklanki obranych migdałów1/3 szklanki orzeszków ziemnych
5 goździków½ łyżeczki cynamonu5 ziaren czarnego pieprzu1łyżka rodzynek100g czekolady gorzkiejSól do smaku1/3szklanki sezamu uprażonego do posypania indykaPapryki pokroić w paski i podsmażyć na części oleju,dodać suszone śliwki. Zdjąć z patelni i w innym naczyniu zalać odstawionym wywarem z indyka na 15min.Na tym samym oleju przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Zdjąć z patelni. Smażyć migdały 3min. Dodać orzeszki, goździki, ziarna pieprzu, cynamon. Dołożyć cebulę z czosnkiem, rodzynki i zmiksować.W większym garnku rozgrzać pozostały olej ,włożyć zmiksowane składniki i dusić 5minWrzucić połamaną czekoladę ,posolić do smaku ,dolać wywar (ten, który czeka 15min),zagotować ciągle mieszając.Do mole (sosu ) włożyć plastry ugotowanego indyka, przykryć i dusić na małym ogniu 10min.Posypać uprażonym sezamem.Przepis może wydawać się trochę zawiły i czasochłonny, ale to tylko za pierwszym razem. Ogólny czas pracy to 2h w tym gotowanie indyka 30min.Indyka możemy ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia zająć się sosem. To mole po blano jest warte zachodu.Meksykanie mole poblano jedzą z czerwonym ryżem.Czerwony ryż1,5szklanki ryżu1 litr bulionu1 cebula2 pomidory2 ząbki czosnku1 marchew1 łodyga selera naciowego1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku1/4szklanki oliwyRozgrzać w garnku oliwę, wsypać ryż i smażyć ,aż się przyrumieni.Dodać posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dusić 3min mieszając. Dołożyć zmiksowane pomidory, bez skórki , pokrojoną marchew i seler oraz groszek. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem 20min.Fiesta Mexiana czas zacząć…