ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegofilet z piersi indyka 1 sztukwoda 4 litrówczosnek 4 ząbkicebula 0,5 sztuksól 1 łyżek stołowycholej 100 litrówpomidory 500 gramówcebula 1 sztukczosnek 10 ząbkigoździki 8 sztuklaska cynamonu 1 sztukpapryczki chili 8 sztukmigdały 100 gramóworzeszki ziemne 100 gramówrodzynki 50 gramówczekolada gorzka 100 gramówcukier 1 łyżek stołowychsól 2 łyżek stołowychziarno sezamu 100 gramówWykonanie:Filet umyć i pokroić na 6-8 porcji. Włożyć do dużego garnka, dodać czosnek(4 ząbki), cebulę(0,5 sztuki) i sól( 1 łyżka). Gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie(ok. 1h). Mięso wyjąć, a wywar odcedzić i odstawić.Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, a oczyszczone papryczki pokroić. Migdały i orzeszki ziemne sparzyć i obrać ze skórki. Oczyszczoną cebulę drobno posiekać, a czosnek obrać.W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć papryczki i smażyć 2 minuty. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę i czosnek( 2 minuty). Wyjąć, a na oleju smażyć 5 minut migdały, dodać orzeszki, goździki i cynamon. Smażyć dalsze 3 minuty. Zmiksować razem z cebulą, pomidorami, chili, czosnkiem, rodzynkami i przyprawami.Sos: w dużym garnku rozgrzać pół szklanki oleju, dodać wszystkie zmiksowane składniki, wymieszać i dusić 5 minut, mieszając dodać cukier i czekoladę. Zagotować i wlać 1 litr przecedzonego wywaru. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Doprawić solą. Jeśli sos będzie zbyt gesty - dodać więcej wywaru. Do gotującego się sosu włożyć porcje indyka, przykryć i gotować na średnim ogniu 10 minut.Indyka podawać polanego obficie sosem i posypanego ziarnem sezamowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia MeksykańskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: