ßßß Cookit - przepis na brokuły z parmezanem

brokuły z parmezanem

nazwa

Wykonanie

<3
Jedne z najsmaczniejszych jakie jadłam, chyba śmiało mogę tak napisać. Propozycję podania widziałam u Michela Moran...od razu postanowiłam je przygotować. Nic bardziej prostego, zapewniam.
Zdjęcia niestety nie są takie jakbym chciała, coś nie miałam dnia do cykania, trudnoooo....musicie sobie zrobić taką porcję i rozsmakować się w niej;) Moja porcja nie zawiera śmietany i soku z cytryny...
Soku, bo zapomniałam, a śmietany, bo nie miałam....z resztą, omijam ją, jeśli mogę;p
Przygotowanie: 4 min + około 6 min piekarnik
Koszty: 4 zł brokuły
Składniki:
brokuły
parmezan, wedle uznania
szczypta soli, pieprzu czarnego
kilka cienkich plasterków masła
odrobina sezamu czarnego - ode mnie
Brokuły dzielę na mniejsze części, myję, blanszuję 3-4 minuty - w dużej ilości osolonej wody.
Odcedzam po tym czasie.
W między czasie przygotowuję sobie naczynie żaroodporne. Na jego dno układam po kilka cienkich, wąskich plasterków masła - nie dużo, 3-4. Masło oprószam odrobiną sera, na tym układam różyczki brokuła, solę je i pieprzę, nie za dużo...Ser jest wyrazisty, z resztą brokuły gotowały się w osolonej wodzie!
Wierzch posypuję serem i sezamem czarnym.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st z termoobiegiem na jakieś 6 minut max ( aż masło i ser się rozpuszczą).
Brokuły zajadałam z kaszą jaglaną.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/12/brokuy-z-parmezanem.html