Wykonanie
Zaczęło się...sprzątanie lodówki. No bo ciągle się dokupuje i tyle samo wyrzuca...no bo, no bo...Zatem postanowiłam zrobić porządek, a co za tym idzie tak zwany posiłek;pPropozycja na dziś,
kartofel zwany
ziemniakiem, czyli zapiekanka z warzywami.Szybko, tanio, smakowicie;))Przygotowanie: 20-25 minutKoszt: +/- 20 złSkładniki:
ziemniaki ( z dnia poprzedniego)
papryka czerwonamały
porkilka
pieczarek1/2
cukinii1
cebula2 małe
marchewkioliwa z oliwekprzyprawa do ziemniakówsól,
pieprztrochę
mozzarelliZiemniaki z wczoraj (gotowane na wodzie) wyjmuję z lodówki, dodaję kapkę
oliwy, mieszam, doprawiam
przyprawą do ziemniaków. Odstawiam na bok.Warzywa myję, kroję na kawałki, zaś
marchewkę obieram i ścieram na dużym oczku.Podgrzewam na patelni
oliwę, dorzucam warzywa, smażę je jakieś 10-12 minut.Odstawiam na bok, niech chwilę ostygną.Do naczynia żaroodpornego wkładam najpierw warzywa, następnie (utłuczone)
ziemniaki, posypuję
serem mozzarella, zapiekam w piekarniku około 10-15 minut w 200 stopniach.Najlepiej podawać z kwaśnym
mlekiem, którego mi zabrakło, no ale cóż;pNiebo w gębie!!!Smacznego;)
btw, nie podążajmy za
mitem, że
ziemniak tuczący jest, ich
białko, to rarytas wśród
białek roślinnych, dla trzymających linię - wersja bez
sera;)