Wykonanie
Bigos jest szybki i łatwy w zrobieniu idealny zamiennik
ziemniaków czy
makaronów.
Cebulę cukrową dostaliśmy od cioci skubana waży po 500g , Bardzo dobrze się ją obiera i kroi oraz nie żrę w oczy! :)
Czas przygotowania 1h Osoby do wykarmienia : 41kg
cukinii350g
marchwi250g
cebuli cukrowejsólpieprzłyżka
oliwyzielona czubrica7
pieczarek (tyle miałam w lodówce )
Cebulę kroimy w drobną kostkę ,
marchew obieramy dzielimy na pół i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę podsmażamy razem z
marchewką na
oliwie do momentu aż
marchew będzie lekko miękka , dodajemy
pieczarki pokrojone w plastry i po 5 minutach dodajemy
cukinię pokrojoną w średnią kostkę ( jeśli
cukinia jest przerośnięta trzeba ją wydrążyć z pestek oraz spróbować czy nie jest gorzka. Za duża
cukinia będzie wymagała obrania ze względu na twardą skórkę) Wszystko dusimy na średnim ogniu aż
cukinia zmięknie i odparuję nadmiar
wody. Przyprawiamy wg gustu. Jeżeli zrobimy bigos na kilka dni możemy go urozmaicić
pomidorami lub
czosnkiem.