Wykonanie
Krążą w głowie mej naleśniki, chciałoby się powiedzieć, że z nutellą, ale nie, nie ma słodkiego!;pMam
smaka na naleśniki z
mozzarellą,
pomidorami, chrupiącą
sałatą,
czerwoną cebulką.Wiem, wiem,
mozzarella nie jest
chudym serem, ale odrobinka jeszcze nikomu nie zaszkodziła, zatem do dzieła.Przygotowanie: 30 minKoszt: 15-20 złSkładniki:2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej (Lubella)2 szklanki
mleka2
jajkasól,
pieprz2
pomidoryczerwona cebulasałata lodowa i odrobina
rucolioliwki zielone - bo miałam akurat;)Ciasto:
Mąkę przesiać. Dodać
mleko i
jajka, odrobinę posolić i popieprzyć. Wymieszać, ja używam blendera, oczywista;pNa rozgrzaną patelnię, bez
oliwy, no chyba, że wymaga tego patelnia nalewamy ciasto, najlepiej jakąś jedną miarą, żeby naleśniki były tej samej grubości.Smażyć do momentu uzyskania koloru z obu stron. Zaletą tej
mąki jest to, że oprócz tego, że jest bardziej wartościowa niż zwykła biała, podczas smażenia nie przywiera do patelni, w ogóle super się zachowuje, nie ma ryzyka, że ciasto nie nie uda, rozleci czy przypali!!W
między czasie kroję
pomidory,
sałatę lodową rozdrabniam na mniejsze kawałki,
cebulę kroję na talarki.Na naleśniku układam
sałatę,
pomidor, posypuję
rucolą, na to kładę plasterki
sera, zawijam, mocno zaciskam. Wszystko.Aha, nie polecam dodawania
ogórka zielonego do naleśnika, ponieważ
ogórek zawiera kwas askorbinowy, który niszczy witaminę C zawartą w
ogórku, o.
Smacznego !! ;))