Wykonanie
Wigilijne pierożki pachnące leśnymi
borowikami...

Pierogi z
kapustą i
grzybami są jedną z moich ulubionych potraw wigilijnych. Zawsze z sentymentem
będę wspominać te, które przygotowywała moja Babcia...Dziś przedstawiam Wam jednak trochę mniej tradycyjną odsłonę pierogów wigilijnych. Farsz zawiera dodatkowo
soczewicę, a ciasto zrobione jest z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej. Można je też delikatnie okrasić stopionym
masłem. Pierożki w takim wydaniu będą wspaniałym, zdrowym akcentem na wigilijnym
stole.Składniki na około 40 pierogów:-na farsz:szklanka
zielonej soczewicy,2 garści
suszonych borowikówpółtorej szklanki
kiszonej kapusty,2
liście laurowe,5 ziarnek
ziela angielskiego,
cebula,2 ząbki
czosnku,3 łyżki
oliwy z oliwek,
sól,
czarny pieprz,
pieprz ziołowy-na ciasto:półtorej szklanki
mąki pszennej jasnej typ 550,szklanka
mąki pszennej razowej typ 2000,2 szczypty
soli,
jajko,łyżka
oleju,pół szklanki
wody.

Przygotowanie:
Grzyby zalewamy
wodą, moczymy całą noc (albo kilka godzin). Gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, przez około 15 minut, osączamy, siekamy drobno.
Kiszoną kapustę przepłukujemy zimną
wodą, odcedzamy. Zalewamy 2 szklankami świeżej
wody, gotujemy około godzinę z 2 listkami laurowymi i kilkoma ziarnami
ziela angielskiego, osączamy, kroimy drobno.
Soczewicę gotujemy około pól godziny w lekko osolonej wodzie.
Cebulę i
czosnek obieramy, siekamy, szklimy na patelni na 3 łyżkach
oliwy z oliwek. Następnie na patelnię wykładamy ugotowaną
soczewicę,
kapustę i
grzyby, doprawiamy
solą i dwoma rodzajami
pieprzu, mieszamy, smażymy 3 minuty.Mieszamy oba rodzaje
mąki,
sól,
jajko. Dodajemy 3 łyżki gorącej
wody, aby
mąka się zaparzyła. Następnie wlewamy pól szklanki
wody z łyżką
oleju, zagniatamy ciasto, do momentu aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Możemy jeszcze dosypywać po trochę jasnej
mąki pszennej, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie.Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej
mąką. Szklanką wycinamy krążki, nakładamy po łyżce farszu, zlepiamy brzegi.Zagotowujemy dużą ilość
wody, solimy ją. Pierogi gotujemy partiami, wyciągamy zaraz po tym, gdy wypływają na powierzchnię, czyli po około 4 minutach.

WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))