ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z pesto z suszonych pomidorów i migdałów

Spaghetti z pesto z suszonych pomidorów i migdałów

nazwa

Wykonanie

Moc natury skryta w suszonych na słońcu pomidorach i aromatycznych migdałach...
Moje nowe odkrycie kulinarne. Inspiracja zaczerpnięta z kulinarnych blogów angielskich, ale klimat bardziej włoski. Prażone migdały i czosnek połączone z suszonymi pomidorami i oliwą dają pesto o niezwykle bogatym smaku. Pietruszka i Grana Padano świetnie z nimi grają. Dodatek prażonych okruszków ciemnego chleba dodatkowo potęguję ciekawe doznania i daje efekt chrupkości. Polecam Wam wypróbować. To spaghetti jest naprawdę rewelacyjne! :)
Składniki (dla dwóch osób):
200 g makaronu spaghetti,
pół słoika suszonych pomidorów,
pół szklanki migdałów,
1/3 szklanki oliwy z oliwek (80 ml),
2 ząbki czosnku,
szczypta soli,
pół łyżeczki czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego),
kilka gałązek świeżej natki pietruszki,
kromka ciemnego pieczywa,
200 g makaronu spaghetti,
kilka listków sera Grana Padano lub parmezanu.
Przygotowanie:
Gotujemy makaron spaghetti.
Migdały miażdżymy delikatnie tłuczkiem i prażymy przez 5 minut na patelni razem z łyżką oliwy i startymi na tarce dwoma ząbkami czosnku.
W blenderze umieszczamy suszone pomidory, oliwę z oliwek (część oliwy możemy zastąpić olejem z pomidorów), oraz uprażone na patelni migdały z czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy całość przez kilka minut (migdały nie powinny być całkowicie rozdrobnione).
Kromkę pełnoziarnistego pieczywa kruszymy drobniutko. Okruszki chleba prażymy na patelni z łyżką oliwy.
Myjemy pietruszkę i rwiemy ją drobno. Ser Grana Padano kroimy w bardzo cieniutkie listki.
Na makaron spaghetti wykładamy pesto, posypujemy je pełnoziarnistymi kruszynkami chleba i dekorujemy całość natką pietruszki i listkami Grana Padano bądź parmezanu.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI!! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/01/spaghetti-z-migdaowym-pesto.html