Wykonanie
Cześć WszystkimUpały
kraj cały opanowały, od morza po góry wszyscy cieszą się słońcem. Słońce swym blaskiem okala wszystko i temperaturyprzy tym nadzwyczaj wysokie, dlatego dzisiaj propozycja obiadowa czyli frittata kojarząca mi się ze słońcem, a do tego
sałatka.Potrzebne składniki:

Składniki na obiad dla 2 osób, średnica formy 26cm4
jajkabrokułpomidor2 ząbki
czosnkuodrobina
oliwasólpieprzSałatka:mała
sałata lodowapół zielonego
ogórka6
rzodkieweksiemię lnianesezamsłodka papryka sproszkowana
oreganomieszanka suszonych przypraw3 łyżki
wody3 łyżki
oliwyBrokuł dzielimy na różyczki, które gotujemy w osolonej wodzie.

Do talerza wbijamy
jajka i roztrzepujemy, po czym doprawiamy
solą i
pieprzem.

Ząbki
czosnku siekamy i smażymy na odrobinie
oliwy.

Do patelni z usmażonym
czosnkiem wlewamy
jajko, gdy
jajko zacznie się powoli ścinać dodajemy ugotowane różyczki
brokuła i pokrojonego w kostkę
pomidora.

Zawartość patelni umieszczamy w ceramicznej formie i wkładamydo piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 15 minut.

Myjemy
sałatę i roztrzępujemy na kawałki, dodajemy pokrojony w kostkę
ogórek i
rzodkiewki.

Do małego szklanego naczynia dodajemy
wodę i
oliwę,następnie sproszkowaną
słodką paprykę,
oregano, mieszankę suszonych przypraw i dokładnie mieszamy.

Następnie do sałatki dodajemy
sezam i
siemię lniane, po czym sos i dokładnie mieszamy.Frittatę wyjmujemy z piekarnika i po chwili możemy zajadaćwraz z
sałatką.