ßßß Cookit - przepis na Zupa z liści kalarepy i buraków

Zupa z liści kalarepy i buraków

nazwa

Wykonanie

Cześć Wszystkim
Zupy na moim blogu nie pojawią się zbyt często, dlatego dzisiaj czas na jedną z moim ulubionych z sezonu letniego czyli zupę z młodych liści kalarepy i buraków. Zupę z liści z kalarepy pamiętam jeszcze z lat dziecięcych gotowaną przez moją mamę i babcię, dlatego więc jak tylko na ogródku mojej wyrosły kalarepy i buraki zostałem obdarowany takimi liśćmi. A skoro podstawowe składniki były to żal byłoby ich nie wykorzystać.
Potrzebne składniki:
Składniki na 8 porcji
liście z 6 młodziutkich kalarep
liście z 3 młodziutkich buraków
pierś z kurczaka
3 ziemniaki
3 marchewki
ćwiartka selera
cebula
6 kulek ziela angielskiego
5 liści laurowych
sól
pieprz
2 jajka
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
Siekamy liście kalarepy i buraków i umieszczamy w 5-litrowym garnku napełnionym wodą, następnie obieramy ziemniaki, seler i marchewkę i kroimy w kostkę. Dodajemy umytą pierś z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie i wstawiamy na ogień.
Następnie siekamy cebulę i podsmażamy na maśle, po czym dodajemy do zupy.
Po godzinie gotowania zupy, do miseczki wbijamy 2 jajka i roztrzepujemy, następnie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
Zawartość miseczki wlewamy do zupy mieszając, aż jajko z mąką się zetnie. Zupę doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i po chwili możemy już zdjąć z ognia gotową zupę.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/07/zupa-z-lisci-kalarepy-i-burakow.html