Wykonanie
Dziś proponuję Wam bardzo proste, szybkie w wykonaniu i mimo tego ładnie wyglądające i pyszne danie. Jeśli jeszcze dodam, że cały obiad wynosi nieco ponad 300kcal i można się nim naprawdę najeść, to pewnie zyska zwolenników będących na diecie.
Składniki na 2 porcje:1
papryka czerwona1
papryka żółta4
jajka400g
fasolki szparagowej2
ogórkiliść
sałatyłyżka
oliwysól,
pieprz,
przyprawyPapryki umyć i pokroić poprzecznie tak, by powstały 4 krążki (2 czerwone i 2 żółte). Położyć na rozgrzaną teflonową patelnię wysmarowaną tłuszczem, przykryć i smażyć minutkę. Odkryć, przewrócić
papryki na drugą stronę i wbić do każdego krążka po
jajku. Przyprawić
przyprawami jakimi kto lubi (może to być np.
sól,
pieprz,
bazylia,
cebulka czy
przyprawa włoska). Przykryć i smażyć, aż
jajka się zetną.
Fasolkę szparagową opłukać, oczyścić (ja obcinam oba końce) i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (20-30 minut).
Sadzone jajka podawać z gotowaną
fasolką szparagową i pokrojonym
ogórkiem na liściu
sałaty.
1 PORCJA zawiera ok. 335 kcal ;węglowodany: 24g;
białko: 24g;tłuszcze: 19gto ok. 140 kcalA tutaj jeszcze wersja sadzonych
jajek z parowaną
cukinią,
kabaczkiem,
ogórkiem,
pomidorkiem i
rzodkiewką. Im bardziej kolorowo tym lepiej!
SMACZNEGO!