Wykonanie
Z nowym rokiem witam Was moją kolorową i orzeźwiającą
sałatką z
avocado i
grejpfrutem w
cytrynowym vinaigrette. Mam nadzieję, że się skusicie na tą bombę witaminową po świątecznychi sylwestrowych obżarstwach :)Pozostaje mi życzyć Wam dużo zdrowia i radości w Nowym 2014 roku !!!
Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 12 , 50 złSKŁADNIKI na
sałatkę:1
avocado1/2
grejpfrutapomidorki koktajlowe
mozzarella kuleczki
koper włoski (fenkuł)
szczypiorekSałata: dębowa, rzymska,
rukolaSKŁADNIKI na
cytrynowy vinaigrette:1
cytryna100 ml
oliwy z oliwek1 łyżeczka
musztardy dijon20 ml
octu winnegoszczypta
soli,
pieprzu i
cukruPRZYGOTOWANIE
cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy
oliwę. Dodajemy wyciśnięty
sok z cytryny,
ocet winny,
musztardę. Doprawiamy szczyptą
soli,
pieprzu i
cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Umyte i osuszone
sałaty (dębowa, rzymska,
rukola) rwiemy i układamy na talerzu. Następnie na mixie
sałat układamy pokrojone
pomidorki koktajlowe,
koper włoski i
mozzarellę. Dodajemy filety z
grejpfruta. Na końcu układamy nacięte w paski
avocado, polewamy
cytrynowym vinaigrette i posypujemy posiekanym
szczypiorkiem. Smacznego :)