Wykonanie
Bardzo smaczne kotlety drobiowe, ale z troszeczkę inną panierką. Wykorzystałam
bułkę tartą typu japońskiego Panko . Ma lżejsze, większe
płatki, przez co panierka jest puszysta i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż panierka z typowej
bułki tartej. Często wykorzystywana jest do tworzenia tzw. "koronkowej" wierzchniej warstwy, gdzie przestrzeń
między okruszkami wypełniona jest powietrzem.
Składniki:
filety z kurczakamąkajajkawodaFilety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w
mące. Wymieszać
mąkę z
jajkiem i
wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego).
Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć na patelni w głębokim
oleju. Podawać z
zieloną sałatą lub dowolną surówką.Smacznego!