ßßß Cookit - przepis na chleb z ziemniakami

chleb z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Chlebek doskonały dla początkujących, szybciutko rośnie, łatwo się wyrabia, a smakuje...doskonale :) Z podanych proporcji wychodzą dwa małe chlebki (10x20cm) lub jeden duży.
650 gramów mąki pszennej
250 gramów ugotowanych i przestudzonych ziemniaków (sprawdzą się również resztkowe z obiadu - posolone)
1 kopiasta łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
150 gramów słonecznika
3 łyżki oleju lub oliwy
40 gramów drożdży
1 i 3/4 szklanki wody w temp. ciała
dodatkowo:
50 gramów słonecznika lub innych ulubionych ziarenek
150 gramów słonecznika podprażamy na suchej patelni przez około 8 minut, następnie przekładamy do miseczki do ostygnięcia.
UWAGA: Zostawione na patelni - przypalą się.
W szklance wody rozrabiamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do ruszenia.
W tym czasie resztę mąki przesiewamy z solą i przestygniętym słonecznikiem.
Kiedy rozczyn wyrośnie, w mące robimy zagłębienie, wlewamy w nie olej, dodajemy pogniecione dokładnie i przestudzone ziemniaki, wlewając stopniowo rozczyn i resztę wody zagniatamy lepkie ciasto, którego już nie podsypujemy mąką.
Dwie małe foremki lub 1 dużą o wymiarach 35x12 cm (użyłam garnka rzymskiego Romertopf) smarujemy olejem, wykładamy ciasto, lekko przyklepujemy je i dogniatamy w rogach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto smarujemy z wierzchu letnią wodą, posypujemy resztą ziarenek (nie podprażamy ich).
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy w tej temperaturze około 20 minut, potem zmniejszamy do 200 i pieczemy jeszcze około 25 - 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na DRUGIM (!) poziomie od dołu).
UWAGA: W przypadku użycia mniejszych foremek czas pieczenia skracamy do około 35 minut (chleb jest gotowy kiedy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos).
Studzimy na kratce, smacznego !
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/07/chleb-z-ziemniakami.html