Wykonanie
Chlebek doskonały dla początkujących, szybciutko rośnie, łatwo się wyrabia, a smakuje...doskonale :) Z podanych proporcji wychodzą dwa małe
chlebki (10x20cm) lub jeden duży.
650 gramów
mąki pszennej250 gramów ugotowanych i przestudzonych
ziemniaków (sprawdzą się również resztkowe z obiadu - posolone)1 kopiasta łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru150 gramów
słonecznika3 łyżki
oleju lub
oliwy40 gramów
drożdży1 i 3/4 szklanki
wody w temp. ciaładodatkowo:50 gramów
słonecznika lub innych ulubionych ziarenek150 gramów
słonecznika podprażamy na suchej patelni przez około 8 minut, następnie przekładamy do miseczki do ostygnięcia.UWAGA: Zostawione na patelni - przypalą się.
W szklance
wody rozrabiamy
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżką
mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do ruszenia.
W tym czasie resztę
mąki przesiewamy z
solą i przestygniętym
słonecznikiem.
Kiedy rozczyn wyrośnie, w
mące robimy zagłębienie, wlewamy w nie
olej, dodajemy pogniecione dokładnie i przestudzone
ziemniaki, wlewając stopniowo rozczyn i resztę
wody zagniatamy lepkie ciasto, którego już nie podsypujemy
mąką.
Dwie małe foremki lub 1 dużą o wymiarach 35x12 cm (użyłam garnka rzymskiego Romertopf) smarujemy
olejem, wykładamy ciasto, lekko przyklepujemy je i dogniatamy w rogach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto smarujemy z wierzchu letnią
wodą, posypujemy resztą ziarenek (nie podprażamy ich).
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy w tej temperaturze około 20 minut,
potem zmniejszamy do 200 i pieczemy jeszcze około 25 - 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na DRUGIM (!) poziomie od dołu).UWAGA: W przypadku użycia mniejszych foremek czas pieczenia skracamy do około 35 minut (
chleb jest gotowy kiedy postukany od
spodu wydaje głuchy odgłos).Studzimy na kratce, smacznego !