Wykonanie
Bardzo sycąca, niedroga, prosta zapiekanka, pachnąca
serem, to lubimy bardzo. Do zapiekanki będzie idealnie pasować jakaś kwaskowata surówka (zapraszam do działu " Surówki i dodatki do obiadu "), na pewno coś znajdziecie. Porcja dla 4 bardzo głodnych osób :)



250 gramów
makaronu (użyłam krótkich penne, wielkościowo będących połówkami standardowych)500 gramów
pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)400 gramów
kiełbasy (tutaj panuje pełna dowolność, ja miałam kruchą
schabową)2 średnie
cebulesól,
pieprzsos
serowy:2,5 szklanki
mleka4 łyżki
oleju (użyłam rzepakowego)3 płaskie łyżki
mąki pszennej1 kopiasta łyżka drobno startego
parmezanu ewentualnie
grana padano100 gramów
sera żółtego startego na dużych oczkach (optymalna będzie
mozzarella do pizzy, ale egzamin zda każdy, np gouda czy edamski)1/3 płaskiej łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
pieprzu2 szczypty
gałki muszkatałowej (jeśli ktoś lubi) na wierzch:2 łyżki
parmezanu2 łyżki
tartej bułkiPieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy na
maśle klarowanym lub
oleju, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucamy posiekaną
cebulę i smażymy często mieszając do zeszklenia tej ostatniej, lekko solimy.
Potem przekładamy je na talerz i studzimy by nie były bardzo gorące.
Kiełbasę kroimy na plasterki, jeśli mamy taką, która się nie rozpada, możemy lekko przyrumienić ją na
oleju (ja miałam rozpadającą się).
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.W tym momencie zabieramy się za sos.W rondlu rozgrzewamy
olej, wsypujemy do niego
mąkę, podgrzewając intensywnie mieszamy by nie powstały grudki, następnie zasmażkę zalewamy zimnym
mlekiem i mieszając doprowadzamy do zagęszczenia, na koniec dodajemy
sól,
pieprz ewentualnie gałkę oraz oba
sery, mieszamy i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia tych ostatnich.Sos lekko studzimy.



W dużej misce mieszamy
makaron,
pieczarki z
cebulką,
kiełbasę.
Potem wlewamy sos i znów mieszamy aby sos dokładnie pokrył wszystkie składniki.



Formę do zapiekania (u mnie o wymiarach 20x35 cm) smarujemy
olejem, wykładamy mieszankę, wygładzamy powierzchnię.
Parmezan mieszamy z
bułką tartą, posypujemy równomiernie wierzch zapiekanki.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy foremkę i pieczemy około 45 - 50 minut, do lekkiego zezłocenia posypki parmezanowej (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).