Wykonanie
Ciacho jest świetne, nie tylko puszyste, ale również wilgotne i delikatne.
Czemu zawdzięcza swój sekret? Oczywiście 8
jajkom na 2 szklanki
mąki i dodatkowi
oleju :). Kokosowa kruszonka dopełnia aromatów, kto się skusi? :)Przepis znalazłam tutaj, podaję z moimi zmianami.
ciasto:2 szklanki
mąki pszennej8
jajek (M)1 i 1/3 szklanki
cukru2 kopiaste łyżki
cukru z
wanilią3/4 szklanki
oleju (użyłam rzepakowego)1 kopiasta łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli do
białekdodatkowo:600 gramów
rabarbaru3 łyżki
cukrukokosowa kruszonka:3/4 szklanki
wiórków kokosowych100 gramów miękkiego
masła lub
margaryny0,5 szklanki
cukru0,5 szklanki
mąki pszennejRabarbar obrać ze skórki, pokroić na 1 cm plasterki, posypać 3 łyżkami
cukru, odstawić na około 30 - 40 minut, następnie dokładnie odsączyć na sitku.
Teraz
pora na kruszonkę.Miękkie
masło lub
margarynę połączyć z
mąką, wiórkami i
cukrem, zagnieść kruszonkę, odstawić ją do lodówki.
Białka oddzielić od
żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę.
Do
żółtek dodać
cukier i
cukier z
wanilią, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej pianki. Następnie dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wlać
olej, wszystko zmiksować do połączenia składników.
Na końcu dodać pianę z
białek i znów zmiksować, ale na średnich obrotach miksera i tylko do momentu kiedy masa będzie jednolita.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście poukładać plasterki
rabarbaru, posypać równomiernie kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wsadzić ciasto i piec około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku,
potem wyjąć na blat, smacznego !