Wykonanie
Czy może być coś pyszniejszego niż lekkie ciasto z rabarbarem? - Zdecydowanie nie :-) Cały rok czekamy, aż to kwaśne, czerwone warzywo wzejdzie na naszym ogrodzie. W tym roku mój zbiór uważam za bardzo udany, chociaż... pierwszą dostawę długich ogonków liściowych dostałam od rodziny. Część z nich jeszcze czeka na zaprawienie (na które zresztą jeszcze nie mam pomysłu).Polecam to fantastyczne, orzeźwiające ciasto.Składniki:kruche ciasto:2 i 1/2 szkl
mąki pszennej250g
masła lub
margaryny5
żółtek z
jajek L3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solipianka:5
białekszczypta
soli1 szkl
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego80g budyniu
waniliowego1/2 szkl
olejuowoce:250g
rabarbaru250g
truskawek1. Na dużą stolnicę przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem, dodajemy
sól, posiekane w kostkę
masło i za pomocą noża lub siekaczki do kruchego ciasta łączymy składniki ze sobą. Gdy z
mąki i tłuszczu powstaną małe grudki, dodajemy
żółtka i całość szybko i energicznie wyrabiamy. Im mniej wyrabiamy ciasto dłońmi tym jest bardziej kruche. Do przygotowania kruchego ciasta możemy również użyć miksera z odpowiednią końcówką. 2/3 ciasta chowamy do jednorazówki i schładzamy w lodówce ok 20 minut, a pozostałą część wkładamy do zamrażarki.2. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia, jej dno wylepiamy większą częścią schłodzonego ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190*C ok 20 minut. Studzimy.
3.
Rabarbar i
truskawki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno. Gdy piana będzie lśniąca dodajemy powoli
cukier,
cukier waniliowy i proszek budyniowy. Całość miksujemy tak długo, aż
budyń całkowicie się rozpuści. Na koniec wlewamy
olej i miksujemy do połączenia składników.4. Na podpieczony kruchy spód wykładamy pianę z
białek i pokrojone
owoce, a na wierzch ścieramy zmrożone kruche ciasto. Ciasto pieczemy w 190*C ok 35 - 40 minut.
UWAGI:To ciasto można przygotować z dowolnymi
owocami.Przygotowując je w większej blaszce otrzymamy wysoki placek - ja
owocowe placki uwielbiam niskie, więc piekłam go w szerokiej formie.SMACZNEGO :-)