Wykonanie
Poniższe ciasto to chyba u mnie wyraz tęsknoty za latem i beztroską labą :)). Smakuje jak
lody śmietankowo -
czekoladowe i jest tak proste w wykonaniu, że mogą pomagać nam dzieciaki. Delikatne, piankowe, pyszne, polecam i tyle :)
około 15 - 20 sztuk ciemnych
herbatników typu petitikimasa
śmietankowo - czekoladowa:1,2 litra
śmietanki kremówki 30% (1200 ml)6 kopiastych łyżek
cukru pudru2 - 3 łyżki
kakao (z górkami)5 łyżek
żelatyny (z górkami)250 ml
wody w temp. pokojowej na wierzch:300 ml
śmietany kremówki 36% (jeśli nie macie 36% użyjcie 200 ml 30%)1 paczuszka usztywniacza do
śmietanki (
Śmietan - Fix, polecam z Dr. Oetkera, nie zawiodłam się na nim jeszcze)1 kopiasta łyżka
cukru pudrukilkanaście
czekoladek "
Owoce Morza" (kupiłam bombonierkę w Lidlu)około 1 łyżki ciemnego
kakao do posypaniaKwadratową blaszkę o
boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (możemy użyć również blaszki 25x35, ciasto będzie około 1 cm niższe), układamy w niej
herbatniki.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie na około 10 minut, następnie podgrzewamy mieszając intensywnie do rozpuszczenia
żelatyny, jednak nie dopuszczając do zagotowania. Miksturę schładzamy do temperatury pokojowej, co chwilkę ją mieszając by na powierzchni nie powstał "kożuch".Schłodzoną
śmietankę ubijamy na pół sztywno, pod koniec dodając
cukier puder (6 łyżek), miksujemy bardzo krótko (!) tylko do połączenia składników.
Masę dzielimy na dwie równe części.
Do jednej dodajemy
kakao, króciutko miksujemy (tylko do połączenia składników). Teraz możemy sprawdzić czy masa
kakaowa jest dla nas wystarczająco słodka.
Schłodzoną
żelatynę dzielimy na dwie części : 1/3 i 2/3.Do mniejszej(!) części
żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy
kakaowej, mieszamy, po czym jednym szybkim ruchem wlewamy ją do całości masy i miksujemy od razu na najszybszych obrotach.
Do pozostałej(większej) części
żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy śmietanowej, mieszamy, po czym wlewamy ją do całości masy i znów miksujemy na najwyższych obrotach.Masa
kakaowa jest gęstsza, więc ma mniej
żelatyny, pomimo tego może tężeć Wam szybciej niż biała, jeśli masy są rzadkie, wkładamy je do lodówki na krótki czas by uzyskały konsystencję musu lub delikatnej pianki.Często sprawdzajcie jak się mają, żeby nie zrobiły się zbyt zwarte.P.S. Moje masy tężały dość szybko, czekałam może 10 - 15 minut.I teraz będziemy się bawić ;-)Na
herbatniki wykładamy dużymi kleksami naprzemiennie obie masy, następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnię pilnując by masy za bardzo się ze sobą nie przemieszały.
Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.Kiedy to nastąpi, pozostałą do dekoracji
śmietankę ubijamy z
cukrem i śmietanfixem na sztywno, rozprowadzamy po cieście. Wkładamy do lodówki.Tuż przed podaniem posypujemy wierzch ciemnym
kakao i dekorujemy pralinkami, smacznego ! :)