Wykonanie
Zanim zaczęłam blogować to to ciasto było najczęstszym pieczonym
ciastem przeze mnie. Później zaczęłam skupiać się na innych przepisach a o tym zapomniałam. Szkoda bo ciasto jest bardzo dobre i ma wielu fanów w mojej rodzinie. Ma bardzo smaczną
truskawkową masę, do której oprócz
galaretek dodajemy budynie. Trudno jej się oprzeć i powstrzymać przed wyjadaniem z garnka - to jest najtrudniejsza część w przygotowaniu ciasta :D Bardzo fajna jest jeszcze górna warstwa ciasta przygotowana z kwaśnej
śmietany. Ogólnie mówiąc ciasto jest pyszne :DSkładniki:4
jajka3 łyżki
cukru1 łyżka
oleju6 łyżek
mąki1/2 łyżeczki proszkuMasa truskawkowa:0,5 kg mrożonych
truskawek3/4 szklanki
wody3/4 szklanki
cukru2
galaretki truskawkowe2 budynie
śmietankoweŚmietana:400 ml
śmietany kremówkiczubata łyżka
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości
wody albo 2
śmietan-fixyGórna warstwa:około 200 g
maślanych herbatników180 g kwaśnej
śmietany 18-22% ( w oryginalnym przepisie jest podana
śmietana szczecinecka, ale możemy wykorzystać każdą dobrej jakości
śmietanę).1-2 łyżek
cukru pudruForemka: 40x25 cm wyłożona pergaminem
Biszkopt: Ubijamy
białka, gdy będą już sztywne pomalutku wsypujemy
cukier i ubijamy dopóki się nie rozpuści. Na niskich obrotach dodajemy po jednym
żółtku następnie wlewamy
olej. Gdy całość będzie już połączona delikatnie mieszając dodajemy
mąkę a na koniec proszek. Pieczemy około 12-15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odrywamy pergamin i przewracamy
biszkopt na druga stronę.Masa truskawkowa: Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
cukier i podgrzewamy mieszając. Wkładamy
truskawki i dusimy aż zmiękną. Następnie blendujemy na puree, wsypujemy
galaretki i budynie mieszamy aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać. Studzimy. Gdy masa częściowo stężeje wylewamy ja na
biszkopt i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Śmietana:
Śmietana i naczynie w którym będzie ubijana powinno być dobrze schłodzone. Ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i środek żelujący. Wykładamy na masę
truskawkową.
Herbatniki układamy na
śmietanie a na nich rozsmarowujemy równą warstwę kwaśnej
śmietany połączonej z
cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Za przepis dziękuje Elwirze R.