ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec śmietankowo-truskawkowy

Przekładaniec śmietankowo-truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Zanim zaczęłam blogować to to ciasto było najczęstszym pieczonym ciastem przeze mnie. Później zaczęłam skupiać się na innych przepisach a o tym zapomniałam. Szkoda bo ciasto jest bardzo dobre i ma wielu fanów w mojej rodzinie. Ma bardzo smaczną truskawkową masę, do której oprócz galaretek dodajemy budynie. Trudno jej się oprzeć i powstrzymać przed wyjadaniem z garnka - to jest najtrudniejsza część w przygotowaniu ciasta :D Bardzo fajna jest jeszcze górna warstwa ciasta przygotowana z kwaśnej śmietany. Ogólnie mówiąc ciasto jest pyszne :D
Składniki:
4 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka oleju
6 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku
Masa truskawkowa:
0,5 kg mrożonych truskawek
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
2 galaretki truskawkowe
2 budynie śmietankowe
Śmietana:
400 ml śmietany kremówki
czubata łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody albo 2 śmietan-fixy
Górna warstwa:
około 200 g maślanych herbatników
180 g kwaśnej śmietany 18-22% ( w oryginalnym przepisie jest podana śmietana szczecinecka, ale możemy wykorzystać każdą dobrej jakości śmietanę).
1-2 łyżek cukru pudru
Foremka: 40x25 cm wyłożona pergaminem
Biszkopt: Ubijamy białka, gdy będą już sztywne pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy dopóki się nie rozpuści. Na niskich obrotach dodajemy po jednym żółtku następnie wlewamy olej. Gdy całość będzie już połączona delikatnie mieszając dodajemy mąkę a na koniec proszek. Pieczemy około 12-15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odrywamy pergamin i przewracamy biszkopt na druga stronę.
Masa truskawkowa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając. Wkładamy truskawki i dusimy aż zmiękną. Następnie blendujemy na puree, wsypujemy galaretki i budynie mieszamy aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać. Studzimy. Gdy masa częściowo stężeje wylewamy ja na biszkopt i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Śmietana: Śmietana i naczynie w którym będzie ubijana powinno być dobrze schłodzone. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i środek żelujący. Wykładamy na masę truskawkową.
Herbatniki układamy na śmietanie a na nich rozsmarowujemy równą warstwę kwaśnej śmietany połączonej z cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Za przepis dziękuje Elwirze R.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/01/przekadaniec-smietankowo-truskawkowy.html