Wykonanie
Kolejne ciasto które podbiło podniebnie moich domowników:)
Składniki na
biszkopt:- 5 jaj- 1 szklanka
cukru- 1 szklanka
mąki- 1/4 szklanki
maki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając
cukier. Połączyć z
żółtkami. Dodać przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 25x30cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w 180 st. C.Składniki na masę
truskawkową:- 900 g
truskawek świeżych lub mrożonych + 3/4 szklanki
wody- 1 szklanka
cukru- 2
galaretki truskawkowe- 2 budynie
śmietankowe bez
cukru + 3/4 szklanki
wodyDo garnka wlać 3/4 szklanki
wody, dodać
truskawki i
cukier. Zagotować do miękkości, a następnie poddusić, rozgnieść
truskawki na jednolitą masę. Następnie wsypać
galaretki i wymieszać.
Budyń rozprowadzić w 3/4 szklanki
wody i wlać do masy truskawkowej, chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, przestudzić, aż stanie się letnia i zacznie tężeć.Masę wyłożyć na
biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Poczekać aż masa zastygnie.Składniki na masę
śmietanową:- 1/2 l
śmietany kremówki ( ja dałam ok 1 l.)- 3 łyżki
cukru pudru- 4
śmietan - fixy- ok. 100 g pokruszonych
herbatnikówŚmietanę ubić z
cukrem pudrem i
śmietan - fixami. Wyłożyć na masę
truskawkową, posypać pokruszonymi
herbatnikami. Schłodzić.
Smacznego:)mniam