Wykonanie
Tort ten upiekłam na trzecie urodziny naszej córki. Długo zastanowiłam się, o jakim smaku w ogóle ma być, aż w końcu
truskawki pomogły mi podjąć decyzję :) No i tort
truskawkowy okazał się
hitem... wszyscy zjedli z dokładką, a najbardziej, co najważniejsze, smakowało dzieciom:)
Biszkopt rzucany:6 jaj,1,5 szklanki
mąki tortowej,1 łyżka
octu,3 łyżki
oleju,1 szklanka
cukru,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,Nasączenie
biszkoptu:sok z 1
pomarańczy + tyle
wody, aby razem z
sokiem było 1/2 szklanki.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywno dodając
cukier łyżka po łyżce. Następnie
żółtka mieszamy z łyżką
octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy po kolei
olej i przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Mąkę należy wymieszać ręcznie lub, jeśli się nie
boicie, mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną
masłem oraz posypaną
bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30 minut. Następnie wyjmujemy
biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. To naprawdę się udaje :)
Biszkopt wyrasta pięknie - ja zawsze ścinam czapę :) Posłużyła jako kruszonka na boki
tortu.
Biszkopt nasączamy.
Warstwa
truskawkowego musu:80 dag
truskawek,3 łyżki
cukru trzcinowego,2
galaretki truskawkowe,1 szklanka
wody,1 łyżeczka
żelatyny + kilka łyżek
wody,+ 30 dag
truskawek do przełożenia i dekoracji,
Truskawki wrzucamy na patelnię razem z
cukrem i gotujemy ok. 7 minut -
truskawki muszą delikatnie zmięknąć i puścić sok, a następnie przestudzamy i miksujemy je na gładki krem.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance
wody i dodajemy do musu
truskawkowego.
Żelatynę zalewamy małą ilością zimą
wody i chwilę czekamy, aż napęcznieje, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia po czym wlewamy do musu. Całość odstawiamy do zgęstnienia.Warstwa
śmietankowo-
truskawkowy:400 ml
śmietanki 30%,1
śmietan-fix,2 łyżeczki
cukru pudru,
1 szklanka
truskawkowego musu.
Śmietanę ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i
śmietan-fix. Do ubitej
śmietany dodajemy 1 szklankę lekko zgęstniałego musu.Boki
tortu:100 g
śmietanki,100 g
czekolady.
Śmietankę podgrzewamy (musi być gorąca, ale nie może się zagotować), wrzucamy
czekoladę i odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy. Odstawiamy
czekoladę do lekkiego zgęstnienia.Wykonanie:Na nasączony
biszkopt wykładamy masę
śmietankowo-
truskawkową. Na to układamy
truskawki pokrojone w plasterki (30 dag
truskawek) delikatnie dociskając do kremu. Następnie wykładamy mus
truskawkowy. Tort należy schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Po tym czasie możemy przyozdobić boki
tortu (ja robię to zawsze następnego dnia :) Po nałożeniu
czekolady możemy dodatkowo przyprószyć boki okruszkami z
biszkoptu :)Smacznego :)