Wykonanie
Fantastyczne połączenie słodkiej masy krówkowej,
bitej śmietanki i
jabłek. Choć tak niecodzienne, to zdecydowanie trafione.
Jabłka wspaniale przełamują
słodycz pozostałych warstw i świetnie się z nimi komponują. W efekcie mamy pyszne ciasto i to bez włączania piekarnika :)
SKŁADNIKI: (na formę ok 22x33 cm)
herbatniki (na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka
ciastek z kolejnej)1 puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia)600 ml
śmietanki 30%1
śmietan-fix (można pominąć)250 g
mascarpone2 łyżki
cukru pudru4 płaskie łyżeczki
żelatyny50 ml
wodyWarstwa
jabłkowa:1 kg
jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)1/3 szkl
wody1/3 szkl
cukru1
galaretka pomarańczowa1. Warstwa
jabłkowa:
jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać
wodą, dodać
cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpadną. Wyłączyć grzanie, dosypać suchą
galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.2.
Żelatynę zalać zimną
wodą (w małym rondelku), odstawić do napęcznienia, a następnie ciągle mieszając podgrzać, aż się rozpuści (nie dopuszczając do zagotowania!).3.
Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec
śmietan-fix. 2-3 łyżki ubitej
śmietanki wymieszać z przestygniętą
żelatyną, dodać do reszty ubitej
śmietanki i zmiksować. Dodać
cukier i ponownie szybko zmiksować.4. Połowę ubitej
śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać
mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników.Przełożenie (od dołu):1.
Herbatniki2. Połowa masy krówkowej3.
Herbatniki4. Połowa
jabłek5. Połowa masy
śmietankowo-krówkowej6.
Herbatniki7. Połowa
jabłek8. Połowa masy
śmietankowo-krówkowej9.
Herbatniki10. Odłożona
bita śmietanaMożna ozdobić startą
czekoladą lub tak jak ja
płatkami migdałowymi.
Inspiracja: W kuchennym oknie