Wykonanie
Przepyszna
tarta, którą zajadaliśmy się z mężem w weekend. Spód jest z gotowych
ciastek więc nie wymaga pieczenia, roboty przy niej też jest niewiele a efekt jest fantastyczny!
SKŁADNIKI: (forma na tartę ok 26 cm - u mnie silikonowa)30-35 dag
ciastek - w zasadzie dowolnych: kruchych,
herbatników, owsianych*15 dag
masłaMasa śmietankowa:50 dag
mascarpone (2 op.)200 g
śmietanki 30%1
śmietan-fix1 czubata łyżeczka
żelatyny**6 łyżek
cukru pudruDodatkowo:30 dag
czekolady mlecznejmaliny lub inne
owoce* ja po prostu powrzucałam wszystko co miałam ponapoczynane (jak to przy dziecku) - połowa to były
herbatniki a reszta
biszkopty,
ciastka zbożowe i jeszcze mi parę deko brakowało to wsypałam orzeszki niesolone**
żelatyna nie nada sztywnej konsystencji, masa będzie kremowa ale dzięki niej nie będzie spływała, można
żelatynę pominąć ale wówczas ciasto należy jeść od razu po wyjęciu z lodówki1.
Ciastka skruszyć w malakserze lub włożyć do woreczka i dokładnie roztłuc tłuczkiem/rozwałkować wałkiem.
Masło rozpuścić i wymieszać z
ciastkami (całość będzie miała konsystencję mokrego piasku). Wylepić spód i brzegi formy, odstawić do lodówki do stężenia.2.
Żelatynę zalać zimną
wodą (ok 2 łyżki) i odstawić do napęcznienia.3.
Śmietankę ubić dodając pod koniec
śmietan-fix. Dodać
mascarpone, zmiksować.4. Napęczniałą
żelatynę podgrzać (np. w mikrofali) i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki masy i wymieszać, upewnić się że nie ma grudek (gdyby były - podgrzać ponownie i wymieszać). Dodać do ubitej
śmietany z
mascarpone, zmiksować z
cukrem pudrem.5. 150 g
czekolady rozpuścić (w mikrofali lub kąpieli
wodnej). Zastygnięty spód wyjąć z lodówki i rozsmarować na nim
czekoladę (będzie cudownie chrupać przy każdym kęsie). Na to wyłożyć masę
śmietankową.6. Na wierzch ułożyć
owoce. Pozostałą
czekoladę również rozpuścić i ozdobić nią wierzch.