Przygotowywanie letnich ciast sprawia wiele przyjemności, w szczególności, kiedy używa się owoców i można bezkarnie je podkradać. Tarta z malinami i mascarpone bez pieczenia jest całkiem łatwa do zrobienia, a w smaku to bajka dla zmysłów. Pięknie wygląda i wyjątkowo pysznie smakuje. Zainspirował mnie przepis na tartę z malinami i mascarpone prosto z Lidla. Inne ciasta bez pieczenia:3 - BITbananowiecsernik na zimno z owocamitiramisu .210 g ciasteczek owsianych60 g masła miękkiegołyżka żelatyny50 ml wody500 g mascarpone200 g cukru pudru400 ml śmietanki kremówki 30%duże opakowanie malinmiętaCiasteczka rozkruszyć w rozdrabniaczu blendera albo utłuc tłuczkiem na pył.Wymieszać z masłem, odstawić do lodówki na 15-30 minut do połączenia.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wylepić ciasteczkową masą, włożyć do lodówki.Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia.Śmietankę ubić z połową cukru na sztywno, a drugą połowę cukru wymieszać z mascarpone.Żelatynę podgrzać np. w mikrofalówce, troszkę wystudzić, a następnie wlać do mascarpone i wymieszać.Połączyć śmietankę z mascarpone.Gotową masę wylać na wylepiony spód formy.Wygładzić powierzchnię masy, a następnie układać maliny i miętę.