Wykonanie
Z racji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu.Dziś przepis na sernik na zimno z
truskawkami - cudowne sezonowe
owoce, do tego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni.
Składniki:500g
serka o smaku
waniliowym z wiaderka3/4 szklanki
cukru pudru300ml
śmietanki 30%2 łyżki
żelatynytruskawkiokoło 10
herbatnikówkilka łyżek zimnej
wody1 szklanka gorącej
wodyWykonanie:-
ser utrzeć z
cukrem pudrem, ubić
śmietankę i połączyć z masą
serową-
żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej
wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej
wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia- wystudzoną
żelatynę wlać do masy, wymieszać- na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ułożyć warstwę pokruszonych
herbatników- na herbatnikach układać pokrojone w połówki
truskawki- wylać masę
serową, całe
truskawki układać na wierzchu lekko zanurzając je w
masie serowej- sernik schłodzić w lodówce
Podana ilość składników - zwłaszcza
herbatników, a także ilość
truskawek uzależniona jest od wielkości tortownicy, moja ma średnicę 21 cm.