ßßß

1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g)2 średnie cebule2 łyżki kwaśnej śmietany 18%marynata:2 łyżki płynnego miodu (użyłam wielokwiatowego)2 łyżki musztardy (dijon lub zwyczajna, ale koniecznie pikantna)1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego2 łyżki oleju2 ząbki czosnku0,5 łyżeczki słodkiej papryki1/3 łyżeczki czarnego pieprzuszczypta pieprzu ziołowegoszczypta lub dwie suszonego tymianku (opcjonalnie)Składniki marynaty porządnie wymieszać ze sobą, odstawić na 10 minut. Polędwiczkę umyć, osuszyć. I teraz mamy dwie możliwości w zależności od czasu, którym dysponujemy:1. Jeśli polędwiczka może się marynować kilkanaście godzin, przekrajamy ją na pół i smarujemy marynatą, po w/w czasie kroimy na 1 , 5 cm plastry, odstawiamy do lodówki.2. Jeśli potrawę przygotowujemy na godzinę, dwie przed obiadem, polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry, rozgniatamy lekko dłonią i każdy kawałek smarujemy marynatą, potem odstawiamy do lodówki.
Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.W rondlu rozgrzewamy olej, układamy polędwiczki i na średnim oleju przysmażamy je z dwóch stron na blado złoty kolor, wrzucamy posiekane cebule, czosnek, smażymy jeszcze około 4 minut. Następnie zalewamy 3/4 - 1 szklanką gorącej wody, dusimy bez przykrycia około 12 - 15 minut, na koniec doprawiamy sosem sojowym i innymi przyprawami wymienionymi w składnikach marynaty, wg własnego smaku, wyłączamy gaz i po chwili dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowe.UWAGA: Nie dodajemy absolutnie soli, sos sojowy wypełnia jej zadanie.UWAGA: Odradzam zalewanie bulionem, jest spora szansa, że potrawa będzie bardzo słona. Jeśli lubimy, część wody możemy zastąpić białym wytrawnym winem. Ewentualnie sos można zagęścić dodatkowo 1/3 szklanki wody z 1 łyżką mąki.