Wykonanie
Delikatne, kolorowe, bez otwierania piekarnika, bardzo nam smakowało :)Ciasto podałam na pięknych talerzach z Porcelany Bogucice .
30 sztuk jasnych
herbatników typu petitki15 sztuk ciemnych
herbatników typu petitkimasa
czekoladowo - orzechowa:500 gramów
jogurtu naturalnego3 kopiaste łyżki
cukru pudru1,5 garści
orzechów (mogą być jakie tylko lubicie, ja użyłam włoskich)80 gramów startej na dużych oczkach
czekolady gorzkiej lub posypka cukrowa o smaku
kakaowym2 płaskie łyżki ciemnego
kakao2 płaskie łyżki
żelatyny + 1/3 szklanki wrzątkumasa
jogurtowo - brzoskwiniowa:500 gramów
jogurtu naturalnego6 - 8 połówek
brzoskwiń (1 puszka wystarczy z naddatkiem)3 kopiaste łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru z
wanilią2 płaskie łyżki
żelatyny + 1/3 szklanki gorącej zalewy z borzoskwińpianka:1 opakowanie
bitej śmietany "
Śnieżki"200 ml zimnego
mleka1
czerwona galaretka (użyłam wiśniowej)200 ml wrzątkuróżowe kleksiki:200 ml
śmietanki kremówki 30%1 kopiasta łyżka
cukru pudruodrobinę czerwonego barwnika (opcjonalnie)1 płaska łyżka
żelatyny + 1/4 szklanki gorącej
wodykolorowa posypka cukrowadodatkowo:1 opakowanie
galaretki rubinowej (Wodzisław)
Jogurty wyjmujemy wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej.Blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy
herbatnikami.
Orzechy siekamy drobno, podprażamy przez 3 minuty na suchej patelni, przekładamy do miseczki do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.Do miski przekładamy
jogurt, wsypujemy
cukier i
kakao, miksujemy najpierw na średnich obrotach (
kakao się kurzy), do uzyskania jednolitej masy.
Do przestudzonej
żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy
kakaowej, mieszamy, następnie zahartowaną
żelatynę wlewamy jednym ruchem do całości masy i miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia składników.
Potem do miski wrzucamy
orzechy i
czekoladę lub posypkę, mieszamy łyżką.UWAGA: Teraz sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco słodkie.
Masę odstawiamy na krótką chwilkę do lodówki. Kiedy będzie miała konsystencję gęstej
śmietany wykładamy ją na
herbatniki, wygładzamy powierzchnię.
Od razu
potem na
masie układamy delikatnie jasne
herbatniki, nie wciskamy ich w krem. Ciasto odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy.
Krem
jogurtowo -
brzoskwiniowy.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy (nie wylewamy jej), kroimy w drobną kosteczkę.Odlewamy 1/3 szklanki z zalewy, podgrzewamy ją mocno, wsypujemy do niej
żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do schłodzenia.
Jogurt miksujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Kiedy
żelatyna uzyska temperaturę pokojową, dodajemy do niej 1 łyżeczkę kremu, mieszamy, następnie jednym ruchem wlewamy ją do całości masy i miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia składników. Od razu wrzucamy pokrojone
brzoskwinie, mieszamy łyżką.UWAGA: Próbujemy czy jest dla nas odpowiednio słodkie ! :)
Odstawiamy na krótką chwilkę do lodówki. Kiedy krem będzie miał konsystencję gęstej
śmietany bardzo delikatnie wykładamy go na
herbatniki i wygładzamy powierzchnię. Na powierzchni układamy tym razem ciemne
herbatniki, nie wciskając ich w krem. Całość odstawiamy do lodówki do stężenia.
Teraz zabieramy się za piankę.
Czerwoną galaretkę rozpuszczamy dokładnie w 200 ml wrzątku, studzimy do uzyskania temperatury pokojowej.
Śnieżkę miksujemy wg instrukcji z 200 ml zimnego
mleka. Do ubitej
śmietanki wlewamy przestudzoną
galaretkę, miksujemy na najwyższych obrotach przez około 1 - 2 minuty (chodzi o wytworzenie bąbelków, dzięki którym pianka będzie "napowietrzona"). Piankę odstawiamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję
kisielu wykładamy ją delikatnie na ciemne
herbatniki i wyrównujemy powierzchnię np. przy pomocy
skrobki cukierniczej, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Rubinową
galaretkę dokładnie rozprowadzamy w 500 ml gorącej
wody, schładzamy, wstawiamy do lodówki. Kiedy zacznie tężeć wylewamy ją delikatnie na zastygniętą piankę, wkładamy do lodówki.
Różowe kleksiki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.Porządnie schłodzoną
śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy
cukier puder, ewentualnie barwnik, krótko miksujemy.Do
żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę
śmietanki, mieszamy, po czym zahartowaną wlewamy jednym ruchem do całości, miksujemy na najszybszych obrotach. Wkładamy do lodówki, kiedy zacznie tężeć przekładamy ją do szprycy i dekorujemy ciasto kleksikami. Schładzamy w lodówce, przed podaniem kleksy posypujemy
cukrową posypką.