Wykonanie
Smaczne lekkie ciasto z
herbatników przełożonych masą
jogurtowo-
owocową i
śmietankowym kremem budyniowym, udekorowane
owocami i
galaretką. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach.Ciasto nie wymaga pieczenia i łatwo je przygotować.Przepis na brytfankę wielkości 24 x 28 cm .
Składniki:72
herbatniki maślane (2 długie opakowania)1
budyń śmietankowy z
cukrem400 ml
mleka125 g miękkiego
masła2 łyżki kajmaku (można sobie odpuścić)400 ml
jogurtu naturalnego300 g
czereśni (lub innych
owoców) do masy jogurtowej3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
żelatyny2
galaretkiowoce do
galaretki (u mnie
borówka amerykańska i
maliny)Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze stężało, a
herbatniki zmiękły.200 ml
mleka zagotować i dodać do niego drugą połowę
mleka wymieszaną z
budyniem. Ugotować
budyń i odstawić do zupełnego wystygnięcia (dobrze jest mieszać go od czasu do czasu, żeby nie zrobił się kożuch lub przykryć wierzch budyniu folią spożywczą).
Masło utrzeć na puch, dodać kajmak. Stopniowo dodawać
budyń ucierając wszystko na gładką masę.
Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej
wody i przestudzić.
Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej
wody i również przestudzić.
Czereśnie zmiksować Benderem, dodać
jogurt naturalny,
cukier puder i razem jeszcze raz wymieszać. Dodać rozpuszczoną
żelatynę.
Kolejność warstw od dołu:-
herbatniki- połowa kremu budyniowego-
herbatniki- 3/4 masy
jogurtowo-owocowej-
herbatniki- druga połowa kremu budyniowego-
herbatniki- 1/4 masy
jogurtowo-owocowej-
owoce z
galaretkąBrytfankę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozłożyć 18 sztuk
herbatników w taki sposób, Połowę kremu budyniowego wyłożyć na przygotowane
herbatniki, wyrównać i przykryć drugą warstwą
herbatników. Na
herbatniki wylać 3/4 masy
jogurtowo-owocowej. Jeśli będzie bardzo płynna wstawić do lodówki na kilka minut i dopiero
potem ułożyć na wierzchu
herbatniki, a na nich pozostały krem budyniowy. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę
herbatników, a na niej pozostałą masę
jogurtową. Na wierzchu ułożyć
owoce. Całość zalać tężejącą
galaretką.Tak przygotowane ciasto schłodzić przez minimum 4h w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Wówczas
herbatniki przejmą wilgoć z kremu i staną się miękkie.
Jeśli zamiast
owoców wolisz
czekoladę i
bitą śmietanę, polecam
Czekoladową chmurkę :)