Wykonanie
Czysta rozkosz dla podniebienia w sezonie
truskawkowym :) Prosty, każdemu się uda :)
1 kg zmielonego
twarogu półtłustego lub tłustego (jeśli ma być z wiaderka, musi
mieć powyżej 10% tłuszczu)200 gramów
białej czekolady4
jaja3/4 szklanki
cukru (do całości dopełnić 1 łyżką
cukru waniliowego)1
budyń śmietankowy lub
waniliowy bez
cukru (40 gramowy)około 400 gramów
truskawek jednakowej wielkości
cukier puder do posypaniaspód:140 gramów pokruszonych kruchych
maślanych ciasteczek70 gramów stopionego, schłodzonego
masłaTwaróg mielimy raz, ale na najdrobniejszych oczkach. Odstawiamy go na 1 - 2 godziny w temperaturze pokojowej, aby nie był lodowaty.
Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć.Pokruszone dokładnie
ciasteczka wymieszać z
masłem. Wylepić nimi spód tortownicy o średnicy 22 cm - 24, ugnieść, zapiec około 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić.
Czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli
wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej (lecz masa ma być wciąż płynna!).
Jaja całe ubić z
cukrem do uzyskania jasnej piany, dodać do
twarogu, zmiksować blenderem.Do powstałej masy dodać
czekoladę, wymieszać dokładnie. Wsypać
budyń, utrzeć na gładką masę (ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników).Masę wylać na
ciasteczkowy spód, wyrównać powierzchnię. Następnie poukładać
truskawki, wciskając je lekko w ciasto ( zanurzone ma być 1/3
truskawki).
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy około 40 minut, a
potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut. Przez 40 minut i oczywiście w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika ! Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki, studzimy w ten sposób przez kolejne 30 minut,
potem wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.