ßßß
spód:160 gramów herbatników typu petitki2 kopiaste łyżki kakao90 gramów stopionego masłamasa serowa:700 - 750 gramów twarogu (może być wiaderkowy, pod warunkiem, że będzie miał powyżej 10% tłuszczu)7 jaj200 gramów cukru pudru1 kopiasta łyżka cukru waniliowego2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (z małą górką)130 gramów śmietany kwaśnej 18%120 gramów śmietanki kremówki 30%polewa czekoladowa:150 gramów gorzkiej czekolady40 gramów masła2 łyżki śmietanki kremówki 30%Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem.Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.Jaja ubijamy z cukrami na puszystą masę, dodajemy twarożek, śmietanki, budyń, miksujemy wszystko na gładką masę ( do połączenia składników, nie za długo, gdyż sernik zbytnio nam się zapowietrzy). Masę serową (będzie dość rzadka) wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 minut, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Przez 40 minut i oczywiście w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika ! Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki, studzimy w ten sposób przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.Czekoladę rozpuszczamy z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej, mieszamy do połączenia składników, lekko schładzamy, wylewamy na sernik, wygładzamy, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.