Wykonanie
To był weekend całkowitej rozpusty kilinarnej! Nie codzień obchodzi się 30-ste urodziny
męża, był więc żurek, nietypowe spaghetti z naszych własnych
pomidorów(przepis za kilka dni) no i koniecznie ulubione ciasto
Jacka, czyli 3Bit.Na tym przepisie się nie zawiedziecie! Szybko i sprawnie przygotujecie takie ciacho, jest na prawdę proste i absolutnie PRZEPYSZNE!Około godzina pracy powinna wystarczyć, ale należy uwzględnić leżakowanie w lodówce, gdzie
herbatniki muszą zmięknąć przez noc, także ciasto robimy dzień przed podaniem.Co najważniejsze: masy budyniowej nie trzeba ucierać ani czekać aż ostygnie. Zrobicie ją w kilka minut a wyjdzie idealnie równa w cieście.Składniki: (blaszka 25x22 cm)6 opakowań
herbatników2 opakowania budyniu
śmietankowego1/3 szklanki
cukru100 g
masła600 ml
mleka250 g kajmaku (moim zdaniem dodanie całej puszki 400 g to za dużo, ciasto będzie za słodkie, ale wedle uznania oczywiście)250 g
mascarpone400 g
śmietany 36 %płaska łyżka
cukru pudrukakao do posypaniaPrzygotowanie:Masa budyniowa:W rondlu umieścić 400 ml
mleka,
masło i
cukier, zagotować.Proszki budyniowe rozmieszać w 200 ml zimnego
mleka. Powoli wlewać do rondla z wrzącym
mlekiem cały czas mieszając trzepaczką. Gdy zacznie gęstnieć wyłączyć palnik i dalej mieszać.
Budyń przelać do blaszki wyłożonej 1 warstwą
herbatników.Od razu na ciepły
budyń układamy drugą warstwę
herbatników, na których rozsmarowujemy kajmak.Na kajmaku układamy kolejna warstwę.Blaszkę kładziemy na kratce, żeby mogła oddawać temperaturę również od
spodu.Gdy trochę przestygnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce
mascarpone stale ubijając.Gotowy krem przekładamy na
herbatniki i wyrównujemy. Posypujemy
kakao przesiewając je przez sitko.Odstawiamy na noc do lodówki.Smacznego!