ßßß Cookit - przepis na Perfekcyjny 3 Bit

Perfekcyjny 3 Bit

nazwa

Wykonanie

To był weekend całkowitej rozpusty kilinarnej! Nie codzień obchodzi się 30-ste urodziny męża, był więc żurek, nietypowe spaghetti z naszych własnych pomidorów(przepis za kilka dni) no i koniecznie ulubione ciasto Jacka, czyli 3Bit.
Na tym przepisie się nie zawiedziecie! Szybko i sprawnie przygotujecie takie ciacho, jest na prawdę proste i absolutnie PRZEPYSZNE!
Około godzina pracy powinna wystarczyć, ale należy uwzględnić leżakowanie w lodówce, gdzie herbatniki muszą zmięknąć przez noc, także ciasto robimy dzień przed podaniem.
Co najważniejsze: masy budyniowej nie trzeba ucierać ani czekać aż ostygnie. Zrobicie ją w kilka minut a wyjdzie idealnie równa w cieście.
Składniki: (blaszka 25x22 cm)
6 opakowań herbatników
2 opakowania budyniu śmietankowego
1/3 szklanki cukru
100 g masła
600 ml mleka
250 g kajmaku (moim zdaniem dodanie całej puszki 400 g to za dużo, ciasto będzie za słodkie, ale wedle uznania oczywiście)
250 g mascarpone
400 g śmietany 36 %
płaska łyżka cukru pudru
kakao do posypania
Przygotowanie:
Masa budyniowa:
W rondlu umieścić 400 ml mleka, masło i cukier, zagotować.
Proszki budyniowe rozmieszać w 200 ml zimnego mleka. Powoli wlewać do rondla z wrzącym mlekiem cały czas mieszając trzepaczką. Gdy zacznie gęstnieć wyłączyć palnik i dalej mieszać.
Budyń przelać do blaszki wyłożonej 1 warstwą herbatników.
Od razu na ciepły budyń układamy drugą warstwę herbatników, na których rozsmarowujemy kajmak.
Na kajmaku układamy kolejna warstwę.
Blaszkę kładziemy na kratce, żeby mogła oddawać temperaturę również od spodu.
Gdy trochę przestygnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce mascarpone stale ubijając.
Gotowy krem przekładamy na herbatniki i wyrównujemy. Posypujemy kakao przesiewając je przez sitko.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/08/perfekcyjny-3-bit.html