Wykonanie
Osobiście uwielbiam
ciasteczka oreo - jak nikt nie widział kupiłam sobie paczkę i mimo 22 lat na karku zgodnie z instrukcjami z reklamy odkręciłam, polizałam, moczyłam w
mleku i am. :D U Sandry znalazłam prześliczne cupcakes'y, pozmieniałam trochę proporcje i zachwyciłam gości tymi patrzącymi maleństwami. :) To już kolejny przepis z wykorzystaniem tych
ciasteczek - są idealnym dodatkiem do wypieków i deserów.
SKŁADNIKI NA CIASTO :5
ciasteczek oreo100 g
masłapół szklanki
cukru2
jajka3/4 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
cukru4 łyżki
kakao1/4 szklanki
mleka1/4
śmietanki 30 % lub 36 %SKŁADNIKI NA KREM :8
ciastek oreo do pokruszenia100 g
serka mascarpone150 ml
śmietanki 30 % lub 36 %2 łyżeczki
cukru pudrukilka
ciastek do dekoracji
Masło ucieramy mikserem na gładką masę, następnie dodajemy
cukier,
jajka i całość miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia, pokruszone
ciasteczka oreo,
mleko i
śmietankę. Całość dokładnie mieszamy. :) Foremki silikonowe wykładamy papierowymi papilotkami, napełniamy je
ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy ok.15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie odstawiamy babeczki do wystudzenia. Czas na krem. :) Schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy
mascarpone, puder i drobno pokruszone
ciasteczka oreo, miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. wystudzone babeczki dekorujemy kremem i połówkami
ciastek, zrobiłam także oczka z kremu na ciastkach i źrenice z okruszków. Smacznego, są niebiańskie! <3