ßßß
Do Wielkanocy coraz bliżej.Już zastanawiam się, jakie smakołyki przygotować.W tym roku jesteśmy sami i dlatego wszystko, co przygotuję, musi być dopasowane do potrzeb każdego z nas.Sernik to dość bezpieczne ciasto. Prawie każdy je lubi. No, prawie.Znam taką jedną kuzynkę, która nie może na niego patrzeć ;)Nazwałam mój sernik Wielkanocnym, ponieważ jest taki "na bogato".Mało tego, należy go piec w dużej blaszce, bo masy wychodzi naprawdę sporo. W sam raz na święta.Mam nadzieję, że go wypróbujecie i jestem pewna, że polubicie ;)Jeśli szukacie przy okazji przepisu na prosty i pyszny MAKOWIEC na Wielkanoc, zapraszam TUTAJ .POTRZEBUJESZ:Spód:3 paczki herbatników Petit Buerry -bardzo drobno rozkruszonychOk 100g roztopionego masłaMasło roztopić i przestudzić.Połączyć z rozkruszonymi herbatnikami i wyłożyć na blachę.Masa serowa:1,2 kg sera białego zmielonego dwukrotniecukier waniliowy1i1/2 szklanki cukru10 jaj (osobno białka)3budnie śmietankowe3 kubki (200ml jeden) śmietany kremówki 30%Opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie ( te dodatki z pewnością dodadzą sernikowi bardziej odświętny smak ;))Polewa kakaowa:125 g masła1/2 szklanki cukru pudru4 łyżki mleka4 łyżki dobrego kakaoRozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mleko. Mieszamy dokładnie.Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao.Po przestygnięciu nakładamy na ciasto .WYKONANIE:1. W osobnych miskach ubijamy białko i śmietanę.Do miski z białkiem dodajemy 1/2 szklanki cukru i ubijamy na sztywno.2. Żółtka rozkręcamy z resztą cukru, dodajemy po trochu sera a następnie dosypujemy budynie i cukier waniliowy. Rozkręcamy.3. Łyżką mieszamy masę serową z ubitą śmietaną i białkami.4. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( góra-dół) i pieczemy 1,5godziny.Jeśli macie wrażenie, że Wasz piec ma problem z dopiekaniem, możecie dodać 5, maksymalnie 10 minut dłużej.

Smacznego!Pani M.