ßßß
1 kg karkówki wieprzowejsól, pieprz + mąka do obtaczania mięsasos:0,6 litra wody1 kostka rosołowa lub vegeta3 łyżki koncentratu pomidorowego1 kopiasta łyżka śmietany kwaśnej (12,18 %)1 łyżka mąki pszennej3 ząbki czosnku1 łyżeczka cukruostra i słodka paprykapieprz cayenne lub czarny, sosu nie dosalałamulubione zioładodatkowo : 2 cebule do obłożenia mięsaMięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, osolić i posypać pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni.Sos:W wodzie wymieszać koncentrat, dodać śmietanę i mąkę, dobrze rozprowadzić, dodać cukier, przyprawy oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wrzucić kostkę rosołową, sos zagotować.Cebule pokroić na plastry.Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym, obłożyć plastrami cebuli, zalać sosem.
Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni (bez przykrycia), co jakiś czas przemieszać mięsko widelcem.Karkówkę podam z ziemniaczkami i surówką z pora, jabłka i marchewki .