Wykonanie
Przepyszny obiadek, który "sam się robi" :))
1 kg
karkówki wieprzowejsól,
pieprz +
mąka do obtaczania
mięsasos:0,6 litra
wody1
kostka rosołowa lub
vegeta3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 kopiasta łyżka
śmietany kwaśnej (12,18 %)1 łyżka
mąki pszennej3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukruostra i
słodka paprykapieprz cayenne lub czarny, sosu nie dosalałamulubione
zioładodatkowo : 2
cebule do obłożenia
mięsaMięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, osolić i posypać
pieprzem, obtoczyć w
mące, obsmażyć na patelni.Sos:W wodzie wymieszać koncentrat, dodać
śmietanę i
mąkę, dobrze rozprowadzić, dodać
cukier,
przyprawy oraz pokrojony w cienkie plasterki
czosnek, wrzucić
kostkę rosołową, sos zagotować.
Cebule pokroić na plastry.
Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym, obłożyć plastrami
cebuli, zalać sosem.
Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni (bez przykrycia), co jakiś czas przemieszać
mięsko widelcem.
Karkówkę podam z ziemniaczkami i surówką z
pora,
jabłka i
marchewki .