Wykonanie
Błyskawiczne domowe
ciasteczka o niebo lepsze o tych ze sklepu, przepis na dwie blachy
ciasteczek.
200 gramów miękkiego
masła2 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1
jajo3/4 szklanki
cukru (do całości dopełniłam 1 kopiastą łyżką
cukru waniliowego)1 łyżeczka
sody1/4 łyżeczki
soli100 gramów posiekanej
gorzkiej czekolady lub
groszków czekoladowych3/4 szklanki posiekanych
orzechów (mogą być włoskie laskowe, mogą być wymieszane z
rodzynkami lub
suszoną żurawiną)
Masło roztopić, schłodzić, dodać
jajo,
cukier i
cukier waniliowy, krótko zmiksować.
Mąkę przesiać z
sodą,
solą, dodać do
masła z
cukrami, zagnieść ciasto.Do ciasta dodać
czekoladę,
orzechy, delikatnie ugniatając wmieszać je w ciasto.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy odrywać małe kawałeczki ciasta, formować je w kuleczki, układać na blasze w odległościach około 3 cm, (
ciasteczka można odrobinę spłaszczyć).Piec około 14 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja góra - dół, bez termoobiegu).