Wykonanie
Ciacho może nie należy do bardzo atrakcyjnych z wyglądu, ale jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste,
jabłkowe i mocno
orzechowe, fajne połączenie smakowe. Wygląd wypieku można "podkręcić" oblewając je polewą i posypując siekanymi
orzechami. Wspaniałe na drugi dzień :)
200 gramów
cukru2 duże
jabłka4 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej + 150 gramów
mąki pszennej tortowej250 gramów miękkiego
masła lub
margaryny120 gramów posiekanych
orzechów włoskich3
jaja2 łyżki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 porządne szczypty
cynamonu (opcjonalnie)ewentualnie
polewa czekoladowa + siekane
orzechy na górę
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając dodawać po jednym
jaju.
Mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczaną przesiać z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem (opcjonalnie), wsypywać do utartej masy po 1 łyżce miksując.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, jeśli są bardzo soczyste część soku odcisnąć. Następnie dodać je do ciasta, wsypać
orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.Foremkę keksową o wymiarach 25x12 cm wysmarować tłuszczem, posypać
kaszą manną, przełożyć do niej ciasto.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Jeśli zauważymy, że wierzch ciasta za szybko nam się przypieka, bez obaw można otworzyć piekarnik i przykryć je z góry folią aluminiową.Uwaga: ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, ciepłe jest bardzo mięciutkie (moje było krojone lekko ciepłe, bo wiadomo, "sępy" czekały).