ßßß Cookit - przepis na ciasto orzechowo - jabłkowe

ciasto orzechowo - jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Ciacho może nie należy do bardzo atrakcyjnych z wyglądu, ale jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste, jabłkowe i mocno orzechowe, fajne połączenie smakowe. Wygląd wypieku można "podkręcić" oblewając je polewą i posypując siekanymi orzechami. Wspaniałe na drugi dzień :)
200 gramów cukru
2 duże jabłka
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej + 150 gramów mąki pszennej tortowej
250 gramów miękkiego masła lub margaryny
120 gramów posiekanych orzechów włoskich
3 jaja
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 porządne szczypty cynamonu (opcjonalnie)
ewentualnie polewa czekoladowa + siekane orzechy na górę
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając dodawać po jednym jaju.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem (opcjonalnie), wsypywać do utartej masy po 1 łyżce miksując.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, jeśli są bardzo soczyste część soku odcisnąć. Następnie dodać je do ciasta, wsypać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
Foremkę keksową o wymiarach 25x12 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną, przełożyć do niej ciasto.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Jeśli zauważymy, że wierzch ciasta za szybko nam się przypieka, bez obaw można otworzyć piekarnik i przykryć je z góry folią aluminiową.
Uwaga: ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, ciepłe jest bardzo mięciutkie (moje było krojone lekko ciepłe, bo wiadomo, "sępy" czekały).
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/ciasto-orzechowo-jabkowe.html