ßßß Cookit - przepis na Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Jedno z najprostszych i najlepszych ciast z owocami. Z jabłkami smakuje wybornie, jak miękka i puszysta szarlotka. A jest jej cała blacha, więc spora familijna porcja :-). Pachnie już jesiennie, bo i orzechy włoskie i cynamon... Doskonałe ciasto na podwieczorek. Przepis dzięki uprzejmości Ani, która podała go na Facebooku.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
250 g masła, roztopionego
1,2 kg jabłek
garść orzechów włoskich lub pekanów
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder, do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (masło może być lekko ciepłe). Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z 1,5 łyżki soku z cytryny, by nie ciemniały). Orzechy z grubsza pokroić.
Jajka (w całości) ubić na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera (końcówki do ubijania białek, najwyższe obroty miksera). Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany. Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. Na koniec wlewać strużką masło i miksować (ta sama końcówka co wcześniej, najwyższe obroty miksera).
Blachę o wymiarach 22 x 34 cm (lub niedużo mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (będzie dość niskie, ale wyrośnie). Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/latwe-i-puszyste-ciasto-z-jablkami-i-orzechami-wloskimi