ßßß Cookit - przepis na Proste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Proste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Proste ciasto z jabłkami i orzechami. Może nie wyrasta za bardzo, ale jest smaczne.
Lekko się przypiekło, piekłam w 200'C (według przepisu z Mojewypieki), ale polecam piec w trochę mniejszej temperaturze. Wierzch posypałam dodatkowo płatkami migdałów.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
250 g roztopionej margaryny lub masła
1,2 kg jabłek
garść posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu (do posypania)
2 łyżki cukru pudru (do posypania)
opcjonalnie garść płatków migdałowych
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę (polać odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały).
Całe jajka ubić mikserem na lekką i puszystą pianę.
Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.
Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować.
Następnie dodać margarynę i ponownie zmiksować.
Blachę (ok. 22 x 34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na blachę (będzie raczej niskie).
Ułożyć równomiernie jabłka, posypać orzechami (można dodatkowo jeszcze płatkami migdałów) i posypać cynamonem.
Piec w temperaturze 200'C (według mnie 185 będzie ok), przez około 45 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/proste-ciasto-z-jabkami-i-orzechami.html