Wykonanie
Proste ciasto z
jabłkami i
orzechami. Może nie wyrasta za bardzo, ale jest smaczne.Lekko się przypiekło, piekłam w 200'C (według przepisu z Mojewypieki), ale polecam piec w trochę mniejszej temperaturze. Wierzch posypałam dodatkowo
płatkami migdałów.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków250 g roztopionej
margaryny lub
masła1,2 kg
jabłekgarść posiekanych
orzechów włoskich1 łyżeczka
cynamonu (do posypania)2 łyżki
cukru pudru (do posypania)opcjonalnie garść
płatków migdałowychJabłka obrać i pokroić w grubą kostkę (polać odrobiną
soku z cytryny, aby nie ściemniały).Całe
jajka ubić mikserem na lekką i puszystą pianę.Stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.Dodać przesiane
mąki z proszkiem i zmiksować.Następnie dodać
margarynę i ponownie zmiksować.Blachę (ok. 22 x 34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na blachę (będzie raczej niskie).Ułożyć równomiernie
jabłka, posypać
orzechami (można dodatkowo jeszcze
płatkami migdałów) i posypać
cynamonem.Piec w temperaturze 200'C (według mnie 185 będzie ok), przez około 45 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.