Wykonanie
Smakujący
cytrynką śledzik, skąpany w sosiku
majonezowo -
śmietanowym, w towarzystwie
jajek i
sera żółtego, bardzo
trafne połączenie smaków. Polecam bardzo.
przepis od
Wiesi6 płatów
śledzia solonego2 średnie
cebule4
jajka ugotowane na twardo3 łyżki
soku z cytrynypieprz cytrynowy3 łyżki
majonezu + 3 łyżki gęstej
śmietany +
sól i
pieprz biały2 - 3 łyżki tartego
sera żółtego2 łyżki posiekanego
szczypioru (nie miałam, dałam siekaną zielona
pietruszkę)Płaty
śledzia wymoczyć w wodzie przez 25 minut, pokroić na kawałki, skropić obficie
sokiem z cytryny, posypać
pieprzem cytrynowym, dodać do tego posiekaną
cebulę, wymieszać i odstawić na 5 minut.
Majonez wymieszać ze
śmietaną, doprawić do smaku
solą i
białym pieprzem, zalać
śledziki.Dodać
jajka pokrojone,
ser żółty i
szczypior (
natkę pietruszki), przed jedzeniem wszystko razem wymieszać.