Wykonanie
Jeden z najdelikatniejszych jakie
jadłam, kremowy, rozpływający się w ustach, poezja !!Od razu nadmieniam, że ziemniaczków wcale nie czuć, gorąco polecam, bo zawsze się udaje :)
750 gramów
zmielonego sera półtłustego (najzwyklejszy w kostach lub na wagę, ale nie z wiaderka)250 gramów zmielonych ugotowanych
ziemniaków280 gramów
cukru (jeśli lubicie mniej słodkie,
dajcie 260 gramów)2 łyżki
cukru z
wanilią lub
waniliowego6 jaj150 gramów stopionego, schłodzonego
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na gęsty krem, z
białek ubijamy sztywną pianę. Masę
żółtkową przekładamy do miski z
serem i
ziemniakami, dodajemy stopiony, schłodzony tłuszcz i 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej, ucieramy blenderem do dokładnego połączenia składników. Następnie do masy dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy łyżką.Masę
serową przekładamy do natłuszczonej i posypanej
kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach, a
potem jeszcze około 35 - 40 w 160 stopniach. Nie otwieramy drzwiczek piekarnika po wyłączeniu przez około 30 minut,
potem uchylamy lekko, zostawiamy w tej pozycji przez kolejne 30 minut,
potem wyjmujemy na blat, schładzamy w lodówce.