Wykonanie
Już dawno miałam na nie ochotę...chodziły za mną z dwa tygodnie!
Składniki500g
sera białego3-4
ziemniakiok 2 łyżki
mąki ziemniaczanejjajkosólmasłocukier (w moim przypadku brązowy)Wykonanie
Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzam i rozgniatam je na puree. Wkładam do miski i chwilę czekam aż ostygną. Następnie dodaję
twaróg i mieszam razem. Można przepuścić przez maszynkę do
mielenia mięsa lub rozgnieść szturchaczką do
ziemniaków. Gdy już utrzemy porządnie całość dodaję
jajo i
mąkę ziemniaczaną ale nie całą.
Mąkę dodaję stopniowo - czasem mniej a czasem więcej. Po prostu dodaję aż uzyskam zbita masę która się nie klei. W garnku zagotowuję
wodę lekko osoloną. Odrywam kawałek ciasta i robię z niego podłużną długą kluskę, którą rozcinam nożem pod ukos na małe kluseczki. Dy ciasto nadal się klei można podsypać
mąką. Gotuję we wrzątku aż do wypłynięcia, czyli bardzo krótko. Podaję na ciepło z rozpuszczonym
masłem i
cukrem