Wykonanie
danie lekkie, sezonowe i błyskawiczne1 duża
cukinia2
cebule3
papryki (dałam 2 czerwone i 1 zieloną)3 duże mięsiste
pomidory lub 2 łyżki koncentratu3
filety z kurczakavegeta,
sól,
pieprzKurczaka kroję w kosteczkę, oprószam
przyprawami i podduszam do miękkości w niewielkiej ilości
bulionu z
czosnkiem.
Cukinię obieramy, wydrążamy miąższ ze środka, kroimy w kosteczkę.
Paprykę i
cebulę również kroimy w niedużą kostkę. Na odrobinie
oleju podsmażamy najpierw krótko
paprykę, następnie wrzucamy
cebulkę i smażymy do zeszklenia
cebuli, dolewamy około 1/4 szklanki
wody, wrzucamy pokrojoną
cukinię, dodajemy
przyprawy i dusimy do miękkości( my lubimy jak
cukinia jest w kostkach, a nie w wersji półpłynnej, więc u mnie trwa to około 10 minut max). Następnie dodajemy
pomidorki, wcześniej sparzone i obrane ze skórek, dusimy wszystko razem około 7 minut, dodajemy
mięsko i mieszamy, gotowe. To danie zwykle podaję z
chlebkiem.