Wykonanie
Dalej korzystam z letnich skarbów, tym razem na wytrawnie. Wariacje mogą być różne -
mięsne, bezmięsne. Ważne by było świeżo i kolorowo. Choć leczem nie jest, tak właśnie zwykło się takie danie u nas nazywać. Dość blisko mu też do ratatouille przez bogactwo warzyw. Dodanie
fasolki masłowej to spontaniczny, ale mocno trafiony pomysł. Wpadła mi w oko na targu, a
potem wpadła do gara i okazało się, że to nasze "polskie leczo" uzupełnia idealnie. Smacznego letniego!
Składniki (na 2- 3 porcje):pół średniej
cebuli1 duża
pierś z kurczaka (około 150 g)1,5 strąka
papryki (u mnie czerwona i żółta)kilka strąków
fasoli masłowej1/3 - 1/4
cukinii2-3 dojrzałe
pomidory (użyłam
pomidorów typu Lima)
sól,
pieprz,
tymianekPrzygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, dopraw
solą i
pieprzem.
Cebulę posiekaj niezbyt drobno.
Paprykę pokrój na kawałki wielkości około 2x2 cm.
Cukinię (bez obierania) pokrój na plastry grubości 0,5 cm, a każdy z plastrów na 4 lub 6 części.
Fasolę pokrój na kawałki podobnej wielkości co
paprykę.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
Mięso smaż na
oleju przez około 10 minut. Dodaj
cebulę i smaż dalej często mieszając, aż
cebula się zeszkli. Dorzuć
paprykę i
fasolkę, całość podlej 2 łyżkami
wody, przykryj i duś około 5-10 minut, aż
papryka i
fasolka nieco zmiękną. Następnie dorzuć
cukinię i dopraw
tymiankiem. Duś kilka minut aż
cukinia zmięknie. Wszystkie warzywa powinny być ugotowane, ale mogą zachować nieco swej chrupkości. Na koniec dorzuć
pomidory, smaż wszystko razem jeszcze ze 2 minuty, dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Podawaj z
pieczywem lub
ryżem.