Wykonanie
6 litrów
mleka14 łyżek
soku z cytrynyMleko zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać
sok z cytryny i wymieszać go aż całe
mleko zetnie się (oddzieli się
twaróg od
serwatki)- już nie gotujemy.Kolejny krok to oddzielenie
twarogu- przelać ciecz przez sito, to co zostanie na sicie (
twaróg) wyłożyć na gazę (lub pieluchę), związać jej rogi i odwiesić na 2 godziny aby odsączyła się pozostała
serwatka. Następnie ułożyć do góry dnem talerzyk na dnie miseczki, a odsączony
ser docisnąć czymś ciężkim- trzymać tak przez kolejne 2-3 godziny. Po tym czasie mamy gotowy paneer, który można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
Ser doskonale nadaje się tego
szpinaku.Z proporcji wychodzi dość spora ilość
sera( ok 1,5kg). Na zdjęciu podwójna porcja na talerzu obiadowym.Ciekawostka:
Ser jest delikatny, słodkawy w smaku mimo użycia
cytryny, bo zrobiony ze świeżego
mleka:) Polski
twaróg robiony jest z
zsiadłego mleka, stąd jego kwaskowaty posmak.