Wykonanie
Co powiecie na gulasz wieprzowy z warzywami? Lubimy wzmocnić się zimą :) zwłaszcza po ciężkim dniu pracy. Chyba nie ma nic lepszego na zimowy obiad :) Zwłaszcza, że gulasz po włożeniu go do pieca robi się sam. Nie wymaga mieszania, nie przywiera do garnka. Gorąco polecam :)Składniki:1 kg
mięsa wieprzowego (ja użyłam z
szynki),3 duże
marchewki,4 duże
cebule,2
pietruszki,2 ząbki
czosnku,0,5 kg
pieczarek,3
liście laurowe,4 ziarna
ziela angielskiego,po 1 łyżce
majeranku,
tymianku,gałązka świeżego
rozmarynu,
sól,
pieprz,1,5 l
bulionu,kilka łyżek
mąki pszennej,
olej lub
oliwa.
Mięso kroimy w kostkę, przyprószamy
mąką i podsmażamy na złoty kolor - smażymy partiami na rozgrzanym
oleju.
Mięso przekładamy do naczynia, które będzie można włożyć do piekarnika i przykrywamy. Na tym samym
oleju smażymy
cebulę pokrojoną w kostkę, a pod koniec dodajemy całe ząbki
czosnku i dalej chwilę smażymy. Przekładamy do naczynia.
Marchewkę i
pietruszkę pokrojone w w talarki oraz
pieczarki pokrojone na ćwiartki też wkładamy do naczynia i zalewamy
bulionem. Jeśli nie macie
bulionu, to można zalać przegotowaną
wodą i posolić. Dodajemy pozostałe
przyprawy i zagotowujemy, a na wierzch gulaszu kładę gałązkę świeżego
rozmarynu.. Gdy gulasz się zagotuje wkładamy go do pieca rozgrzanego na 180 ° C na 1-1,5 godziny.