ßßß
            
        
Kolejne szybkie i proste danie. Kasza gryczana z dodatkiem sosu pieczarkowo-orzechowego oraz sałatki ogórkowej. Smacznego!Składniki (na 4 porcje):1,5 szkl kaszy gryczanej (używam niepalonej), ugotowanej1 cebula, pokrojona w kostkę500g pieczarek, pokrojonych w pólplasterki150 ml orzechów nerkowca (odmierzałam w 500ml naczyniu) + woda (tyle, by w sumie sięgało 300ml), namoczone i zmiksowane na gładko (razem z wodą, w której się moczyły)1 ząbek czosnku, zmiażdżonyprzyprawy: sól morska, pieprz ziołowyoliwaCebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam pieczarki - dusiłam je na małym ogniu przez 10-15 minut, po czym dodałam czosnek, sól i pieprz, a na końcu zmiksowane orzechy. Chwilę podgrzałam i odstawiłam z gazu.Na talerzu umieściłam kaszę oraz sos. Do tego podałam sałatkę z ogórków (po 4 ogórki małosolne i świeże + 3-4 rzodkiewki + koperek, 1/2 pęczka + 1 łyżeczka miodu /syropu z agawy + 1 łyżka oliwy + 1 ząbek czosnku + ew. 1 łyżka jogurtu).